Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen onsdag 13.03.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
En fuktig eller våt snøoverflate og rullende snøballer er alle indikatorer på at snødekket svekkes av solen. Ellers vær oppmerksom på fare for utglidning.

Skredfarevurdering

Skredfaren styres av sola og varierer derfor gjennom døgnet. Om morgen og i skyggen er det mest fare for utglidning. Der solen mykner snøoverflaten opp, kan en skiløper løse ut små skred. Bratt, sørvendt terreng med lune formasjoner er mest utsatt.

Noen observerte skavlbrudd som løste ut flakskred krever din oppmerksomhet i høytliggende nord og vestvendte fjellsider.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 12. mars 2024

Hele snødekket er isoterm og smelteomvandlet i alle himmelretninger under 500-600 moh. I nordvendt terreng over 5-600 moh er snøen tørr og på overflaten ligger det hard fokksnø. Flere steder er det observert rim og kantkornet snø i overflaten. Senest på Torskmannen og Sautinden, på mandagen.

På Forkledalstinden ved Innerfjorden er det torsdag forrige uke observert et 2-3 cm tykt lag med kantkorn under et 2 cm tykt smelt-frys skarelag. Status til dette laget er uvisst nå.

Søndag er det observet et middels stort skred nordvendt på Piktindan. Mandag er det observert et skavlbrudd som løste ut et middels stort flakskred vestvendt på Småtindan.

Fjellvær

Tirsdag 12. mars 2024

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørvest. -11 °C til 1 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Onsdag 13. mars 2024

Oppholdsvær. Bris fra øst, endring til liten kuling fra sørøst om kvelden. -12 °C til 0 °C på 700 moh. Delvis skyet. Tilskyende utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS